Uspostavljena VirtuOS francuska veza – osigurana edukacija nastavnicima i mentorima

Posjet s kojim je počela suradnja s najprestižnijom vinskom europskom regijom potpisivanjem ugovora o suradnji i pružanju usluga stručnog usavršavanja nastavnika i mentora, završio je vrhunskom prezentacijom enogastronomske i kulturne ponude dvoraca Bordeauxa.  

Ravnatelj i voditelj RCK UTŠO Andrej Kristek i voditeljica projekta VirtuOS Dorotea Telarović potpisali su ugovor s generalnim direktorom CAFA Wine School Patricom Portierom u Bordeauxu.  Na taj način osigurano je specijalizirano školovanje u trajanju od dva i pol mjeseca te stjecanje diplome Wine consultant/conseiller en sommellerie za nastavnike posluživanja i mentore kod poslodavaca.

U sklopu trodnevnog studijskog putovanja u Bordeauxu, predstavnici RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek  i partnera: Osječko-baranjske županije, Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, Srednje strukovne škole Vinkovci, obišli su sjedište CAFA-e, dobili su sve informacije o programima usavršavanja, porazgovarali s predavačima, zavirili u prostorije škole, učionice i praktikume u kojima će uskoro nova znanja stjecati i RCK polaznici.

S obzirom na to da će naši nastavnici i mentori tijekom usavršavanja imati i određeni broj terenskih sati u vinarijama i vinogradima, u sklopu boravka u svjetskoj vinskoj prijestolnici posjetili smo Cité du Vin – muzej svjetskih vina te dva prestižna dvorca – Château Lascombes i Château Angelus u vinogorjima Margaux i Médoc. Područje Bordeaux ima 38 apelacija – vinogorja (više od 50 podapelacija), 117.000 hektara vinograda, 12.000 dvoraca (Château) i 14.000 proizvođača grožđa. U crvenom Bordeauxu sorte su merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc i petit verde, u bijelom Bordeauxu: sauvignon blanc, semillion, muscadelle i sauvignon gris.

Sam grad Bordeaux ima 250.000 stanovnika, a u cijelom okrugu oko milijun. Poznati su po vinskom biznisu, ugostiteljstvu i turizmu.

Boravak i školovanje u Bordeauxu naših strukovnih nastavnika iz posluživanja te mentora kod poslodavaca financiran je iz projekta VirtuOS, ukupne vrijednosti 71.458.878,12 kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.