Srednja strukovna škola Vinkovci i RCK Virtuos na europskoj pozornici

AEHT-e (European Assocation of Hotel and Tourism schools) je europsko udruženje ugostiteljskih i turističkih škola u čijem je članstvu preko 300 škola članica iz cijele Europe. Od 1. studenog do 6. studenog 2021. godine u Tallinnu, u Estoniji, održana je 34. godišnja konferencija na kojoj je bilo 540 sudionika iz 84 škole iz 21 države. Natjecalo se 250 učenika u 10 disciplina sektora turizam i ugostiteljstvo i to: hotelski menadžment, poslovanje recepcije, barsko posluživanje, posluživanje vina, pripremanje koktela, dechatlon ili kuharsko natjecanje u vještinama, restoransko posluživanje, predstavljanje destinacije, slastičarstvo i kuharstvo.

Svaka disciplina ima glavnog sudca, stručnjaka u svom području imenovanog od predsjedništva AEHT-e koji je zadužen za organizaciju i uspješno održavanje natjecanja u svojoj disciplini. Osim organizacije i održavanja natjecanja dužnosti glavnih sudaca su i odabir članova za prosudbeno povjerenstvo, određivanje teme i zadataka natjecanja, koordinacija s školom domaćinom natjecanja, priprema prostora natjecanja, podjela medalja natjecateljima i svega što je povezano s disciplinom. Glavni sudci se imenuju na višegodišnji mandat.

Srednja strukovna škola Vinkovci je član AEHT-e od 2010. g  i od 2011. g svake godine sudjeluje na godišnjoj konferenciji u studenom  koja se uvijek održava u drugoj državi članici. Strukovni nastavnik slastičarstva Ružica Šošić od 2011. g na natjecanje vodi učenike iz slastičarstva s velikim uspjehom te od 2014. g  na natjecanju sudjeluje i kao sudac u disciplini Slastičarstvo što je izniman uspjeh jer je nastavnica Šošić bila jedini nastavnik iz Hrvatske koji je uspio ući u Prosudbeno povjerenstvo na AEHT-i.

U ožujku 2021. nastavnica Šošić je dobila ponudu za mjesto glavnog sudca za disciplinu Slastičarstvo što je bilo veliko priznanje za nju i za Srednju strukovnu školu Vinkovci. Naime, dotadašnji višegodišnji sudac iz Luxemburga, Ronny Thill je predložio nastavnicu kao najbolji izbor za to mjesto pošto je on preuzeo dužnost glavnog tajnika AEHT-e. Nastavnica je prihvatila ponuđenu poziciju glavnog sudca za disciplinu Slastičarstvo i na ovogodišnjoj konferenciji je predstavljena svim sudionicima kao glavni sudac za Slastičarstvo za buduća natjecanja.

Iznimno smo ponosni što je uopće netko iz Hrvatske, a pogotovo iz Vinkovaca prepoznat kao stručnjak za takvu poziciju. Želimo joj puno uspjeha u budućem radu i sigurni smo da će dostojno predstaviti našu školu, grad, županiju, regiju i zemlju. Ovo je još jedan dokaz da Srednja strukovna škola Vinkovci ima nastavnike na europskoj razini, a znanja i vještine koje će kolegica Šošić steći kroz projekt RCK Virtous će dodatno etablirati školu i RCK.

Mirjana Jakšić