Srebrno priznanje za učenike Srednje strukovne škole Vinkovci na 20. Međunarodnom festivalu Več znanja za več turizma

Učenici 3.a razreda, zanimanje hotelijersko turistički tehničar – Roko Mečić, Luka Krajinović, Mia Kovačević i Ivana Petanović, pod vodstvom mentorice Mirjane Jakšić, predstavili su Srednju strukovnu školu na turističkom natjecanju u sklopu 20. Međunarodnog festivala Več znanja za Več turizma koje je održano 15. veljače 2023. godine u Ljubljani. Organizatori sajma su Turistička zajednica Slovenije, Zavod za školstvo Republike Slovenije i Centar Republike Slovenije za strukovno obrazovanje. Tema Festivala je bila Sportski doživljaji obogaćuju turizam mladih.

Sportski turizam je poseban alternativni oblik turizma koji potiče turiste na treniranje, vježbanje ili sudjelovanje u sportskim igrama. Sve je više turista zainteresirano za sportske aktivnosti tijekom putovanja i ovim natjecanjem se potiče učenike na obogaćivanje turističke ponude u svojoj regiji.

Svaka škola se javila na Javni poziv do 30. rujna 2022. godine, a priprema za natjecanje je obuhvaćala izradu pisanog rada o turističkom proizvodu, pripremu promocije – izradu promotivnog spota i prezentacije turističkog proizvoda na turističkom tržištu.

Smjernice kojima su se vodili učenici i mentori za pripremu turističkog proizvoda su bile:

  • zadatak treba biti temeljen na tržišnom pristupu,
  • prezentirani turistički proizvod treba imati potencijal stvarne realizacije uz izrađen marketinški plan,
  • prezentacija turističkog proizvoda treba biti inovativna i atraktivna, po mogućnosti uz uporabu moderne tehnologije,
  • štand treba smisleno predstavljati proizvod,
  • prilikom predstavljanja na turističkoj tržnici naglasak je na komunikaciji s okolinom kao na pravom turističkom sajmu.

Naši učenici su uspješno predstavili svoj projekt naziva „Možemo i mi!“. Prezentirali su konjički turizam kao specifičan oblik sportskog turizma. Nekada radna životinja, konj je danas simbol Slavonije i ljudi ih danas drže isključivo zbog velike ljubavi. Učenici su naglasili različite oblike konjičkog turizma, a poseban naglasak su stavili na terapijsko jahanje prilagođeno djeci i mladima s teškoćama i djeci i mladima s invaliditetom. Na taj način su diferencirali svoj proizvod od ostalih jer nude mogućnost bavljenja sportom mladim osobama koje odbijaju dopustiti bolesti da ih u tome spriječi. Zbog uspješnog predstavljanja projekta „Možemo i mi!“ na turističkoj tržnici naši su učenici dobili srebrno priznanje.

Sudjelovanje na sajmu je provedeno u okviru projekta RCK VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006.). Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a naša škola je partner na projektu.

Izvješće izradila: Mirjana Jakšić