Škola Ambasador Europskog parlamenta

Od početka školske godine 2023./2024. ponosno nosimo titulu Škola ambasador Europskog parlamenta. Titula je pristigla na našu adresu nakon rada i aktivnosti koje smo po prvi puta proveli u školskoj godini 2022./2023. Što ta titula zapravo predstavlja?

Tijekom protekle školske godine radili smo na poučavanju naših učenika o temama vezanim za Europsku Uniju, Europski parlament, funkcioniranje europskih institucija te promicanje ljudskih prava. Proveli smo brojne aktivnosti i radionice kako bi osnažili naše junior ambasadore u promicanju europske demokracije i europskih vrijednosti. Ostvarili smo brojne suradnje s raznim organizacijama i udrugama. Osobito ističemo radionicu o mentalnom zdravlju koju je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci. Osim spomenute radionice, održana je radionica financijske pismenosti s temom Kako raspolagati novcem i džeparcem. Nadalje, surađivali smo sa Savjetom Mladih grada Vinkovaca čije su nam predstavnice održale predavanje o zadaćama Savjeta te na koji se način mladi mogu uključiti u rad gradonačelnika.

Organizirali smo putovanje u Centar za moderne jezike u Grazu gdje smo naučili ponešto o spomenutoj europskoj instituciji i jezicima. U travnju 2023. godine organizirali smo dvodnevnu ekskurziju u Beč te posjet Ujedinjenim narodima. Bilo je impresivno uživo vidjeti rad europske institucije  i posjetiti mjesta gdje naši zastupnici donose brojne važne odluke.

Jedna od važnijih suradnji u protekloj godini, koju bismo osobito istaknuli, bila je ona s Hrvatskim debatnim društvom pod nazivom „Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka“. Projekt su, u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova, financirali Island, Lihtenštajn i Norveška. Svrha je projekta potaknuti mlade da postanu aktivni članovi društva i lokalne zajednice. Ambasadori su odabrali gorući problem koji ih muči u vezi škole, a to je blatnjavi pristup školskoj dvorani. Zajedno s učenicima Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, učenici su godinu dana radili na predstavljanju problema ravnateljima dviju škola i predstavniku županije. Provodili su istraživanja o financijskim aspektima te argumentirano raspravljali kako uvjeriti predstavnike škola i županije da im pomognu. Vrhunac rasprave uslijedio je u svibnju 2023. godine kada su naši učenici pozvali svoje ravnatelje i predstavnika županije na deliberaciju. Učenici su vrlo argumentirano iznijeli svoj problem i ponudili rješenje za isti. Koliko su bili uspješni govori činjenica da danas imaju asfaltiranu stazu po kojoj mogu hodati.

I upravo to je kruna ovakvih projekata – osnažiti mlade ljude za uključivanje u rad svoje zajednice te promišljanjem i kreativnošću sudjelovati u rješavanju problema i promicanju europskih vrijednosti.

Mirna Dovhanj

Voditeljica EPAS programa