Sajam rabljene odjeće

U našoj Školi je 15. lipnja održan prvi sajam rabljene odjeće u organizaciji Aktiva tekstila. Učenici i nastavnici bili su pozvani da viškove odjeće i obuće koja im više nije potrebna doniraju a potom na sajmu razmijene. Dio odjeće koji je ostao nerazmijenjen, poslužit će našim krojačima i modnim tehničarima za izradu njihovih vježbi i kreacija te neće morati kupovati nove materijale.

Sam sajam je jedna aktivnost našeg projekta Moda i ekologija. Prethodno je održano predavanje  na koju su bili pozvani učenici i djelatnici škole i na kojem su prezentirani aktualni problemi vezani uz modnu industriju kao što su onečišćenje okoliša, visoke emisije ugljičnog dioksida, hiperprodukcija, izrabljivanje radnika u zemljama trećeg svijeta, rad djece itd.

Ovakvim aktivnostima želimo ljudima pružili informaciju, senzibilirati ih za aktulne probleme kako bismo ih naveli na mijenjanje potrošačkih navika. Naime, pojavom tzv. brze mode koju nam nude trgovački lanci, suočeni smo brzom izmjenom trendova te se radi se odjeći niske cijene, niske kvalitete koja kratko traje i najčešće završava na odlagalištima otpada te predstavlja ozbiljnu ugrozu za okoliš. Želimo ljudima poručiti da kupuju manje ako već moraju, da razmotre kupovinu rabljene odjeće ili prepravak odnosno redizajniranje postojeće kako bi joj produljili životni vijek. Hvala @Plava vinkovačka koja je izvrsnim prilogom popratila naše aktivnosti.