Recitator Roko Mečić na polaganju vijenaca vinkovačkim književnicima (u okviru 26. dana Josipa i Ivana Kozarca)

        Književna manifestacija 26. dani Josipa i Ivana Kozarca započela je na Gradskom groblju 3. prosinca 2020. godine unatoč pandemiji uzrokovanoj koronavirusom. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ovogodišnji Dani održani su u skraćenom obliku, stoga je i na polaganju vijenaca na grobove Josipa i Ivana Kozarca te Miroslava Slavka Mađera, što je već tradicionalno uvodnik u Kozarčeve dane, bio ograničen broj nazočnih. Uz predstavnike Grada i Županije,  Hrvatskih šuma i gosp. Martina Grgurovca, na polaganju vijenaca bio je i učenik Srednje strukovne škole Vinkovci Roko Mečić (1. a) koji je odao počast svim navedenim književnicima kazujući njihove književne misli. Učenik je sugestivno kazivao ulomak iz djela Moj djed Josipa Kozarca, pjesmu Iz sumračja Ivana Kozarca i pjesmu Kad dukati zagude Miroslava S. Mađera.

        Na polaganju vijenaca trebao je nazočiti i recitator Antun Petrinović (2. a) koji je srčano putem videopoziva uvježbavao svoje kazivanje, no zbog samoizolacije njegova cijeloga razreda nije mogao biti dio ovoga obilježavanja.

        U okviru ovogodišnjih Dana 4. prosinca 2020. godine u Velikoj županijskoj vijećnici uslijedila je dodjela nagrada zaslužnim književnicima i znanstvenicima za njihov izniman rad u protekloj godini.

        Vjerujemo da će sljedeće godine Dani Josipa i Ivana Kozarca promicati pisanu riječ kao što su činili prethodnih godina i time omogućiti našim učenicima uvid u nova strujanja na književnom polju.

Ivana Petričević, prof.