RCK VirtuOS se ukrcao u „Mistični bus“

Nastavnici partnerske Srednje strukovne škole Vinkovci su se 18. lipnja 2022. ukrcali u „Mistični bus“. Riječ je o interpretativnom obilasku Baranje, programu koji je namijenjen svima koji žele upoznati skrivenu Baranju i misteriozne likove iz njezine povijesti. Program je organizirala udruga Đola u suradnji s BRUT-om i turističkom agencijom Pointers u sklopu festivala sportskog biciklizma – BRUT 2022.

Dobra hrana, izvorno vino i još bolji provod, uobičajene su fraze kad se povede riječ o Baranji. Baranja je prepuna raznih legendi, među kojima su neke zaista mistične. „Mistični bus“ je turistički interpretativni program koji vode profesionalni glumci i interpretatori baštine, a obuhvaća obilazak Baranje, ambijentalne predstave i degustacije. U sklopu ture posjetitelji su, ne znajući kada, stupili u interakciju s likovima iz baranjske povijesti te tako i sami postali dio predstave.

Naši nastavnici su imali priliku družiti se s fotografkinjom i strastvenom lovkinjom Isabellom von Habsburg i nadvojvodom Friedrichom i austrougarskom dizajnericom i profesoricom na Bauhaus školi Otti Berger. Od njih su čuli zabavne i misteriozne priče Baranje.

Ne treba zaboraviti spomenuti zločestu Crvenu Martu koja je godina maltretirala mještane Zmajevca. Jednog je dana upregla konje, pokupila svo blago i sunovratila se s litice u nabujali Dunav. Njezino truplo, kočija i blago nikada nisu pronađeni.

Posjetitelji su obišli podrum Kolar, u kojem je održana degustacija vina i baranjskih delicija i upoznali se s tajnom dunavske gline na keramičarskoj radionici uz prikaz rada na keramičarskom kolu. Uz vožnju vinskim putovima zaustavili su se na vidikovcu u srcu Beljskih vinograda.

Baranja je prepuna legendi, ljepote i priča, a posebice dobre kapljice i zalogaja. Veseli nas što smo sudjelovali o ovom programu, a Baranja ……….. to je kraj u koji ćete se uvijek rado vratiti.