Projekt Slavonska krv

Javni poziv školama za promociju i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2022. godini, probudio je lijepe uspomene na prošlogodišnji projekt Veni, vidi celebratur!, te smo optimistično  krenuli u pripremu novoga projekta. Ministarstvo turizma i sporta i ove godine, jedinoj u našoj županiji, nagradilo je našu projektnu ideju i povjerilo nam 80.000,00 kn za izradu projekta.

U projektu će sudjelovati naši učenici smjera Turističko- hotelijerski komercijalisti, Hotelijersko- turistički tehničari te Modni tehničari. Partner škola u projektu je Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, sa smjerovima Bravar i Monter suhe gradnje. Aktivni pridruženi partner na projektu je OŠ J. Kozarca Vinkovci, sa učenicima, članovima Dramske i Recitatorske skupine. Sve tri škole aktivno će sudjelovati u svakoj etapi projekta.

Za bazu našega projekta odabrali smo pjesnika koji najbolje opisuje slavonsku narav i slavonske motive, našeg Vinkovčanina Ivana Kozarca. Kako bi mu i na ovaj način odali priznanje, ali i nadogradili našu turističku ponudu, ovim projektom izraditi ćemo portfolio I. Kozarca, nazvan Slavonska krv. Slavonska krv jedina je Kozarčeva knjiga koju je objavio za života. Spojivši knjigu i pjesme, došli smo do imena projekta tj. turističkog proizvoda.

Portfolio bi bio prijenosan, te bi uključivao fotografije sa slavonskim motivima, koje će fotografirati naši učenici, članovi Medijske skupine. Na svakoj od fotografija lajt motiv bio bi jedan od naših učenika, koji bi predstavljao I. Kozarca. Također, na svakoj od fotografija nalazila bi se po jedna od Kozarčevih odabranih pjesama, koja bi upravo predstavljala fotografirani slavonski motiv. Sve fotografije i audio snimak recitacija učenika Kozarčevih pjesama, moći će se vidjeti i preuzeti putem QR koda, koji će kreirati naši učenici. QR kod biti će na zadnjoj stranici portfolia, kao mogućnost posjetiteljima i budućim turistima grada Vinkovaca da se uvijek i iznova prisjećaju našeg velikana hrvatskog pjesništva.

Ovim projektom uspjeli bi povezati obrazovni sustav ( Srednja strukovna škola Vinkovci, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci i OŠ J. Kozarca) i naše pridružene partnere, glavne dionike u turizmu grada Vinkovaca ( Turistička zajednica grada Vinkovaca, Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA d.o.o., Gradski muzej Vinkovci, Rodna kuća I. Kozarca, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci, radionice/ predavanja gđe. Anice Bilić i gosp. Marka Sabljaković), kao i vinkovačke privatnike URALAN d.o.o. Vinkovci i PROFIGIPS d.o.o. Vinkovci.

Budući da ćemo nakon provedbe projekta imati novi turistički proizvod, opravdano očekivana je implementacija istog u svim slijedećim priredbama ovoga karaktera. Pokretni portfolio će biti izložen na smotrama stvaralaštva Kozarca, gdje će posjetitelji moći ući u bajku Slavonije i Slavonske krvi, koju je Kozarac tako dobro i slojevito opisao u svojim pjesmama. Ostali rekviziti, koji će biti izrađeni u sklopu projekta, bili bi pomični tj. prenosivi te bi se koristili u bilo kojoj prigodi koja traži slavonske motive. U mnogima o njih sudjeluju upravo naše škole. Dani Ivana i Josipa Kozarca, Vinkovačke jeseni, Šokačka rič, Rimski dani, Tradicijski sokak samo su neki od njih. Zahvaljujem se Ministarstvu turizma i sporta na ukazanom povjerenju koje ćemo, vjerujem, ponovno opravdati. Sa realizacijom projekta krećemo slijedeći tjedan, a sve naše aktivnosti možete pratiti na službenoj stranici Srednje strukovne škole Vinkovci.

Mentor projekta: Maja Vidić