Pripreme za Uskrs u prvom razredu – izrada ukrasa

U Velikom tjednu učenici prvog razreda zanimanja Pomoćni kuhar i slastičar počeli su s pripremama za Uskrs. Želeći prigodno ukrasiti svoj prostor napravili su ukrase koji su napravljeni od papira, punjeni slatkišima, pisanicama ili darovima za Uskrs. Za izradu istih koristili su reciklirane materijale kao što je novinski papir ili šareni papir, balon, staklenke, ukrasne trake i vunice te smjesu brašna i vode kao ljepilo, salvete, tempere i druge boje. Balon – koji će služiti kao veliko uskršnje jaje oblijepili su ukrasnim papirom, obojali i ukrasili vrpcama i salvetama, a kada su bili zadovoljni napravljenim stavili su slatkiše, pisanice i poklončiće iznenađenja.

Jedan od najpoznatijih običaja za Uskrs je i bojanje jaja, koja tada nazivamo pisanicama. Nekada je jedini način bojanja jaja bio pisanje voskom i bojanje u ljusci od luka. Naši učenici bojali su jaja u ljusci od luka te na taj način dali na važnosti očuvanju tradicije i stvaranju zdravijih navika.

Radeći nešto zabavno naučili smo kako recikliranjem smanjujemo otpad, te kako da uskrsna jaja obojimo potpuno prirodnim bojama i na taj način doprinesemo očuvanju okoliša. Što su organizatorice radionice Eva Jurčić i Branka Rimac sa svojim učenicima napravili pogledajte u galeriji, a svima Vama želimo sretan Uskrs.