PRIGODNI PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVNJA 150. OBLJETNICE MATOŠEVA ROĐENJA I POSJET TOVARNIKU

          U Konferencijskoj dvorani 16. svibnja 2023. godine održan je prigodni program obilježavanja 150. obljetnice rođenja Antuna Gustava Matoša. Nositelji programa bili su učenici 3. a razreda i recitatori Srednje strukovne škole Vinkovci. U uvodnom dijelu jednom slavonskom dionicom na samici predstavila se Ema Božić. Potom je učenica Larisa Matić ppt prezentacijom nazočne upoznala sa životom i književnim stvaralaštvom A. G. Matoša. Njegove antologijske pjesme kazivali su učenici Nikolina Jakić (Gospa Marija), Veronika Fruk (videozapis, Stara pjesma) i Roko Mečić (19. svibnja 2023.).

            Kratki videozapis o Matoševu Tovarniku predstavile su Lucija Perić i Martina Maloševac koje su snimile dijelove Tovarnika koji su u znaku Matoševa lika. Dramsko-scensku igru u ulozi Antuna Gustava Matoša izveli su Antun Petrinović i Josip Jurković, a Lucija Perić predstavila se kao zaručnica Olga Herak iznijevši dva pisma upućena Matošu.

            U drugom dijelu programa sudjelovale su učenice koje su bile sudionice literarnoga natječaja te su iščitale svoje pjesme (Ana Marošević, Dajana Barišić, Violeta Bertić, Iva Šakić,   Lucija Perić, Martina Maloševac i Marijana Misir, kojima su mentorice Katarina Tomašević, Ivana Paulić i Ivana Petričević). Program je zatvorila Ema Božić jednom slavonskom skladbom u duhu zavičajnih nota. Martina Maloševac bila je voditeljica prigodnoga programa, a učenike je uvježbala i osmislila program prof. Ivana Petričević.

         Razredni  projekt Svevremenski Matoš završio je 19. svibnja 2023. godine posjetom rodnom mjestu Antuna Gustava Matoša koje su pohodili učenici 3. a razreda s razrednicom Ivanom Petričević te posjetili Matoševu spomen-kuću. Učenike je dočekao načelnik Anđelko Dobročinac te ih upoznao s Tovarnikom i ugostio u Općinskoj vijećnici. Ispred Matoševe kuće učenici su kazivali njegove stihove, kao i pjesme u kojima se javljaju motivi pojedinih kulinarskih pojmova.

            Svevremenski Matoš ostvario je svoju zadaću upoznavši učenike s vrednotama djelovanja Antuna Gustava Matoša koji je svoju duhovnu baštinu prenio na učenike i osvijestio ih o važnosti veličanja hrvatske riječi i domovine Hrvatske.

Voditeljica recitatorske skupine: Ivana Petričević, prof.