PREDSTAVNICI FOLKLORNOG ANSAMBLA LISINSKI KAO GOSTI TURISTIČKE SKUPINE „ISTRAŽIVAČI BAŠTINE“

Turistička skupina je i u drugom polugodištu nastavila sa svojim aktivnostima. Iznimno smo sretni što smo u utorak, 7. 2. 2023. godine, imali priliku u prostoru naše škole ugostiti predstavnike Folklornog ansambla Lisinski iz Vinkovaca.

Zadovoljstvo nam je bilo družiti se sa mladom predsjednicom Folklornog ansambla Lisinski Kristinom Kelemen, voditeljem starije plesne skupine Danijelom Šotom i našim bivšim učenikom Matijom Bajtalom, tajnikom  i dugogodišnjim članom ansambla.  Moram naglasiti da je Kristina Kelemen najmlađa predsjednica u povijesti Lisinskog i članica je ansambla  od svoje šeste godine, a volju i ljubav prema plesu stekla je od oca, strica i sestara koji su također odmalena aktivni članovi FA Lisinski.

FA Lisinski jedan je od najdugovječnijih čuvara tradicije ovoga kraja, njihova plesna dvorana nalazi se u samom središtu grada (Ulica Hrvatskih žrtava 2a), a za sve različite koreografije posjeduju i odgovarajuće nošnje i instrumente.

Naši gosti su nam ukratko ispričali o iznimnom radu i dugogodišnjem postojanju (čak 72 godine postojanja!) ovog folklornog ansambla, jedinog ove vrste na našem području.

Ansambl ima pet plesnih, pjevačkih i tamburaških skupina i broji preko 200 članova, te izvodi plesove iz različitih hrvatskih regija i šire. U folklornom ansamblu djeluju tri plesne skupine: dječja, srednja te prva postava, tamburaški orkestar i Ženska pjevačka skupina FA Lisinski.

Tijekom svojeg kratkog predstavljanja naši gosti istaknuli su svoju veliku ljubav prema tradicijskog baštini i ispričali nam o svojim početcima te kako je tradicijska kultura postala sastavni dio njihova života. Istaknuli su velike prednosti svoje uključenosti u ansambl, kao što su druženje, učenje, zabava, putovanja, novi doživljaji i  jedinstveno životno iskustvo.

Tijekom druženja članovi turističke skupine imali su priliku naučiti osnovne korake pojedinih tradicijskih plesova. Moramo priznati da je bilo  pomalo zahtjevno, ali iznimno zanimljivo i veselo. Mučili se jesmo, ali smo i napredovali.

Na njihovoj web-stranici nalazi se rečenica koja puno govori o njihovu entuzijazmu i ljubavi prema Slavoniji:

„SVE DOK NAM IME TRAJE, ČUVAT ĆEMO TVOJE OBIČAJE!“

Veselimo se ponovnom druženju i novim edukacijama s ciljem očuvanja vlastitih baštinskih vrijednosti!

                                                                       Miljenka Vujeva, voditeljica turističke skupine