Predstavljanje Fakulteta za turizam i ruralni razvoj u Požegi

Prateći aktualne trendove u gospodarstvu, područje turizma je perspektivno za uvođenje novih sveučilišnih studija i navedeno je kao jedna od glavnih strateških odrednica Programskog razdoblja Europske Unije 2021—2027. To su prepoznali i na Veleučilištu u Požegi koji su u akademskoj 2021./2022. godini postali Fakultet za turizam i ruralni razvoj. Kako u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci obrazujemo učenike četverogodišnjih zanimanja za zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar, dana 24. 1. 2023. otišli smo u posjet navedenom fakultetu.

18 učenika završnih razreda THK i HTT iz Vinkovaca, zajedno sa svojim kolegama iz osječke Ugostiteljsko-turističke škole i kolegama iz Obrtničke škole Požega,  imali su prilike razgledati Fakultet i dobiti informacije o studijima. Učenicima je stručne programe specijalističkih studija predstavio prodekan za razvoj, doc.dr.sc. Berislav Andrlić, a kako uistinu izgleda studentski život učenicima su prezentirali  studenti studija Enogastronomija i Računovodstvo. Profesorica dr.sc. Verica Budimir, zadužena za unaprijeđenje i osiguravanje kvalitete na Fakultetu je istaknula ciljeve studijskih programa.

Obišli smo Studentski centar koji studentima nudi smještaj u moderno uređenim sobama. Studentski dom raspolaže s 110 dvokrevetnih i trokrevetnih soba s kupaonicama, od čega 62 kreveta za studente u nepovoljnom položaju, 2 kreveta za studente sa invaliditetom, medijateku, spremište za bicikle, polivalentnu sportsku dvoranu, čajnu kuhinju s blagovaonicom, praonicu rublja i kuhinju s menzom kapaciteta osamdeset osoba.

U nastavku programa učenici su obišli nastavno-istraživačku bazu Vinum Academicum u Podgorju. Objekt sadrži prostore vinskog podruma, spremišta vina, kušaonice, prostoriju za smještaj poljoprivredne mehanizacije, gnojiva i pesticida, ali i učionice, kabinete, praktikume i degustacijske dvorane. Površine vinograda se nalaze na južnim obroncima Papuka kraj sela Podgorje u kutjevačkom vinogorju.

Učenici smatraju kao je studiranje u ovom području izrazito perspektivno, a dio njih se nada kako će upravo sljedeći korak u njihovom obrazovanju biti upis na neki od studija koje nudi Fakultet za turizam i ruralni razvoj u Požegi.

Ova projektna aktivnost je provedena o okviru projekta RCK VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006.) koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

Izvješće napisala: Mirjana Jakšić