Posjet Udruzi slijepih Vukovarsko- srijemske županije na Dan Svete Lucije

Projekt: „I mi možemo kao i vi“

Dana 13. prosinca 2021. godine su učenici 1.e razreda (Petar Bagarić, Sara Čečura, Laura Nikić, Danijela Sečkar i Lorena Živković) zajedno s nastavnicom Ankicom Živić posjetili članove Udruge slijepih Vukovarsko- srijemske županije, jer je to Dan Svete Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba. Ponijeli smo im kiflice, lepinjice i pogačice s čvarcima.

Cilj posjete je bio upoznati učenike i senzibilizirati ih životom slijepih osoba. Naime, učenici su izjavili, da nitko od njih nije imao kontakt sa slijepom osobom te su stekli dojam da takve osobe i ne postoje u našem okruženju.

Stvarnost je ipak drugačija, te su ih članovi uputili na koji način trebaju pristupiti slijepoj osobi ako je na ulici, restoranu i sl. Informacija im je zaista dobro došla te će ju ubuduće moći i znati primijeniti u svakodnevnom životu.

Učenicima su prezentirana neka od pomagala, koja slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu kao što su: detektor boje, osobna vaga, kuhinjska vaga, zvučni ili daktilni ručni sat, zvučni toplomjer, razne društvene igre, osobno računalo i dr.

Jedna od članica udruge je svakom učeniku napisala njihovo ime brailleovim pismom – brajicom (pismom za slijepe osobe).

Članovi udruge se redovno sastaju te izrađuju mnogobrojne predmete od keramike, vune, špage, i sl. što su učenici mogli vidjeti.

Posebno su ih oduševile njihove sportske aktivnosti te su s povezom na očima pokušali odigrati pikado s članovima udruge. Pobijedili su naravno članovi udruge.

Pred kraj druženja smo počašćeni kolačima i sokovima te prikladnim poklonima iz njihovog bogatog asortimana ručnih radova.

                                                                                                        Ankica Živić, dipl.ing.