Posjet Udruzi slijepih Vukovarsko- srijemske županije na Dan Svete Lucije 

     Projekt: „I mi možemo kao i vi“ 

Dana 13. prosinca 2022. godine su učenici  3.e razreda, Bruno Gašparić, Emanuela Šorli, Ana Vuić i Noa Vujica, i 1.g.razreda Manuela Bošnjak i Tamara Očevčić zajedno s nastavnicom Ankicom Živić i stručnom suradnicom Ljiljanom Bekavac posjetili članove Udruge slijepih Vukovarsko- srijemske županije, jer je  Sveta Lucija, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba. Ponijeli smo im kolače koje su ispekli učenici 3.h razreda  sa svojom nastavnicom Evom Jurčić i božićne ukrase koje su napravili učenici tekstilne sekcije. 

Cilj posjete je bio upoznati učenike i senzibilizirati ih životom slijepih osoba. Naime, učenici su izjavili, da nitko od njih nije imao kontakt sa slijepom osobom, te su stekli dojam da takve osobe i ne postoje u našem okruženju.

Stvarnost je ipak drugačija, te su ih članovi uputili na koji način trebaju pristupiti slijepoj osobi ako je na ulici, restoranu i sl. Informacija im je zaista dobro došla, te će ju ubuduće moći i znati primijeniti u svakodnevnom životu.

Učenicima su prezentirana neka od pomagala, koja slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu kao što su: detektor boje, osobna vaga, kuhinjska vaga, zvučni ili daktilni ručni sat, zvučni toplomjer, osobno računalo  i dr.

Posebno im je bila interesantna prezentacija mladog člana, Gorana Parača koji im je prezentirao rad mobitela i elektronske bilježnice koji su prilagođeni slijepim osobama.

Članovi udruge se redovno sastaju , te izrađuju mnogobrojne predmete od keramike, vune, špage, i sl. što su učenici mogli vidjeti.

Posebno su ih oduševile njihove sportske aktivnosti, te su s povezom na očima pokušali odigrati pikado s članovima udruge. Pobijedili su naravno članovi udruge.

Pred kraj druženja smo počašćeni kolačima i sokovima, te prikladnim poklonima iz njihovog bogatog asortimana ručnih radova.

                                                                                                        Ankica Živić