Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba 2021.

Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj je 32,4% osoba starijih od 65 godina u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, čemu su najizloženije upravo žene.

U sklopu društvenih istraživanja iz Sociologije učenici 4.a razreda (turistička gimnazija) proveli su posebno istraživanje na temu „Ljubav i brak nekad i danas”. Na specifičnim temama upoznavanja parova, svadbenih običaja, početka zajedničkog života i podjele uloga u kućanstvu, učenici su istraživali kulturne i ekonomske uvjete koji utječu na obitelj (obrazovanje, posao i privređivanje, odnos i raspodjela uloga muškaraca i žena).

Istraživanje je kontinuirano provođeno od Međunarodnog dana starijih osoba (prvi dan listopada), pa sve do Međunarodnog dana ljubaznosti (13. studeni).

Svojim neizmjernim životnim iskustvom ispitanici su nam omogućili uvid u društvene promjene nekad i danas, a mi smo na simboličan način pokazali brigu i, barem na kratko, spriječili njihovo izoliranje u ovim teškim vremenima. Za veliku sreću su potrebne male stvari!

Radove možete pogledati na poveznici.

people-2991882_1920