Lena Dretvić osvojila 1. mjesto na državnom natjecanju Worldskills Croatia 2023.

Učenica četvrtog razreda zanimanja modni tehničar Lena Dretvić pod mentorskim vodstvom Lovorke Tkalčić Dulić sudjelovala je na državnom natjecanju Worldskills Croatia 2023 te osvojila je prvo mjesto u kategoriji modni dizajn i tehnologija.

Tema natjecanja bila je: skulpturalne forme – društveno angažirana moda u ekološki orijentiranim modnim inicijativama. Prije samog natjecanja učenica je trebala realizirati modnu kolekciju na zadanu temu. Od brojnih ekološki štetnih utjecaja koje se danas vežu uz modnu industriju, u svojoj interpretaciji teme željela je istaknuti problem hiperprodukcije odjeće najčešće loše kvalitete te gomilanja tekstilnog otpada koji predstavlja ozbiljnu ugrozu za okoliš, prvenstveno zbog primjene materijala od sintetičkih polimera koji nisu biorazgradivi. Njena poruka je da ne kupujemo novu odjeću već da postojećoj pokušamo produljiti životni vijek redizajniranjem i stvaranjem novih vrijednosti kako bi doprinijeli usporavanju klimatskih promjena. Cijela kolekcija nastala je primjenom, najvećim dijelom, rabljene odjeće i materijala. Nadamo se da je poslala jasnu poruku koja će utjecati na ekološku svijest i mijenjati kulturu potrošača u odabiru modnih proizvoda i usluga.

Osim modne kolekcije, na samom natjecanju, učenica je trebala pokazati kreativnost te znanja i vještine iz crtanja (ručno i računalno), oblikovanja tekstilnog materijala na lutki prema zadanim predlošku te iz izrade odjevnog predmeta.