Ivane, sretan rođendan!

Na dan rođenja okosnice našeg projekta Ivana Kozarca, 8. 2. 2023. godine, u rodnoj mu kući na Krnjašu, održalo se stručno predavanje u sklopu projekta „Slavonska krv”.

U ugodnoj i intimnoj atmosferi koju nam je omogućila vlasnica rodne kuće, gospođa Katarina Stanić, za učenike uključene u projekt, predavanje su održali Anica Bilić, upraviteljica Centra za znanstveni rad i Marko Sabljaković, umjetnički voditelj Kazališta „Mika Živković”, Retkovci, autor teksta i redatelj svečanog otvorena Vinkovačkih jeseni.

„Željela bih danas staviti naglasak na stereotipu raspojasane Slavonije i pokazati kako se u današnje doba zahvaljujući različitim medijima, kreativnim i kulturnim industrijama stereotip raspojasane Slavonije može iskoristiti u profitabilne svrhe, odnosno za razvoj ne samo kulturnog turizma, nego i gastro, eno, etno turizma, a u svemu tome nam može itekako pomoći književni opus Ivana Kozarca, koji učvršćuje taj stereotip”, istaknula je doktorica znanosti Anica Bilić, a svoje predavanje završila je dekonstrukcijom stereotipa raspojasane Slavonije evocirajući mukotrpan život Ivana Kozarca.

Marko Sabljaković rekao je kako je Kozarac netko tko je ne samo svojim radom nego i životom obilježio jedno razdoblje koje je danas vrlo zanimljivo i intrigantno za kazališno i scensko uprizorenje. „Najprepoznatljiviji je Đuka Begović, koji je toliko puta igran na kazališnim daskama, ali smatram da su i druga njegova djela i književna ostavština zasigurno zaslužili da budu vidljiviji i prepoznatljiviji, ne samo u kanonu, nego i ovo što potičemo kroz kazališno umjetničko stvaralaštvo”, istaknuo je Sabljaković nadodavši kako je njegova ostavština kroz ljubavne stihove posvećene njegovoj neprežaljenoj ljubavi Mariji Kozarac ostavila neizbrisiv trag.

Ovo su samo kratke crtice edukacije koju su nam stručno predstavili naši pridruženi partneri u projektu. Između predavanja imali smo stanku za zakusku, kako i priliči svakom rođendanu.

Obogaćeni novim spoznajama o liku i djelu Kozarca, našem Ivi još jednom želimo sretan rođendan! I nakon 138 godina, još si dio dijaloga, rasprave, intrige, mašte, mladih i starih umova.. slavonske krvi..

Voditelj projekta:

Maja Vidić