Iva Magdić zlatna u disciplini Izrada modnog proizvoda

Ona predstavlja generaciju mladih krojača koji su danas neophodni u modi i tekstilu.

Iva Magdić osvojila je prvo mjesto u disciplini “Izrada modnog proizvoda” na državnom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia 2023 s mentoricom Ljubicom Kolarević.

Iznimno zahtjevna temi ovogodišnjeg natjecanja „Konstruktivističke forme u društveno angažiranoj modi i ekološki orijentiranim modnim inicijativama“ kreirala je modnu kolekciju s elementima apstraktne umjetnosti i suvremene vizualne komunikacije. Iva je istraživala grupu hrvatskih umjetnika, slikara i arhitekata pod nazivom EXAT51, od kojih su je inspirirale slike A. Srneca s geometrijskim elementima.

Ravne linije, 3D četverokuti i polukružni elementi se provlače kroz vijelu kolekciju pa tako i na muškoj jakni koju je izrađivala i modelirala na samom natjecanju. Za oblike krojeva modela i boja se inspirirala japanskim dizajnerom Yohji Yamamotom. Svi elementi su u cjelini presudni za inovativan izgled modne kolekcije. Upotrijebljen materijal u kolekciji je reciklirani PES-sintetički materijal, reciklirani poliester koij daje drugi život materijalu koji nije biorazgradiv i koji bi inače završio na odlagalištu otpada ili u oceanu.

U stvaranju modela, od krojeva papira pa sve do tkanine, se vodila krilaticom „NULA OTPADA“!

„To je meni alfa i omega u mom zanimanju i cijelog mog školovanja!“, izjavila je Iva.