Erasmus+ projekt u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci

U Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci ovih se dana realizira Erasmus+ projekt, u sklopu kojega  učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole „Vancho Pitosheski”  iz Ohrida borave u Vinkovcima. Projekt ima duži vremenski period realizacije; od 24. siječnja do 10. veljače 2022. godine.

               Erasmus+ projekti važna su sastavnica svakoga kvalitetnoga obrazovanja, a ovakvi projekti omogućuju razmjenu iskustava, dijeljene inovativnosti,  kao i stjecanje novih znanja i vještina. Projekti mobilnosti i stručne prakse višestruko su značajni  za razvoj mladoga čovjeka,  koji putem ovakvih projekata postaje tolerantan i bogat novim spoznajama i iskustvima. Učenici 21. stoljeća  prerasli su okvire klasične učioničke  nastave i traže više. Erasmus+ projekti pružaju upravo to: širenje vidika i spoznaja kroz boravak u stranoj zemlji, jačanje samopouzdanja i samopoimanja, ali i pripremu za tržište rada kroz stjecanje iskustva već u srednjoj školi.

               Boravak delegacije započeo je svečanim programom u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci i to pozdravom zamjenice ravnatelja Škole,  Mirjane Jakšić, prof. koja je goste upoznala s Školom, njezinim djelatnostima i projektima. Gosti su nakon toga imali prilike čuti slavonsku pjesmu, naglasak i izričaj, kao i dijelove iz važnijih  djela slavonskih pjesnika poput Miroslava Slavka Mađera i književnika Ivana Kozarca, koje su prezentirali učenici Škole pod vodstvom mentorice Ivane Petričević, prof. Goste je pozdravila i voditeljica projekta Mirna Dovhanj, prof.  i poželjela im ugodan boravak i puno lijepih trenutaka i korisnih stručnih iskustava.

U sljedećim danima sudionici Erasmus+ projekta iz Sjeverne Makedonije imali su raznovrstan program: i turistički i stručni. Prvo su ih gradom proveli učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, članovi Turističke skupine, odjeveni u odjeću različitih  povijesnih razdoblja, od vremena starih Rimljana, preko vremena bana Josipa Šokčevića pa sve do  20. stoljeća,  kada su učenice Turističke skupine bili odjeveni kao gradske dame, a sve to pod vodstvom profesorice  Miljenke Vujeve.  Učenici su bili odjeveni u nošnje i haljine pojedinih povijesnih razdoblja. Po završetku obilaska, gosti su obišli Gradski muzej. Treći dan boravka  bio je rezerviran za posjet Srednjoj školi Ilok u kojoj ih je ugostio ravnatelj Željko Prskalo. Ravnatelj je predstavio Školu, a nakon toga su obišli podrum škole i saznali ponešto o proizvodnji i kušanju vina. Srednja škola Ilok  diči se vlastitom proizvodnjom i prodajom vina, koje se vrši pod budnim okom nastavnika i učenika. Potom su se gosti iz Ohrida uputili u Iločke podrume čuti ponešto o tradiciji podruma i proizvodnji vina koji se pije na dvoru Kraljice Elizabete II. Na povratku iz Iloka, obišli su Vukovar i prisjetili se njegove nedavne tragične sudbine.


Učenike i profesore, sudionike Erasmus+ projekta iz Sjeverne Makedonije primio je i gradonačelnik Vinkovaca gospodin Ivan Bosančić, koji je ispričao ponešto o suradnji dvaju gradova čija povijest seže još prije 60 godina. Vinkovci su prvu povelju prijateljstva upravo potpisali s gradom Ohridom. Gradonačelnik je tom prilikom naglasio kako je ovakav  projekt  još jedan dokaz kako su neka prijateljstva neraskidiva i kako se prenose s generacije na generaciju iz jednoga vremena u potpuno novo i drukčije vrijeme.

               Stručni dio Erasmus+ projekta nastavio se u Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci,  kada su kolege iz Sjeverne Makedonije,  nastavnici općeobrazovnih predmeta i struke, pohađali nastavu kolega sustručnjaka. Osim kolegijalnog posjeta nastavi, uvida u ishode i metode koje se provode na nastavi u Republici Hrvatskoj, nastavnici Srednje strukovne škole  organizirali su zanimljive radionice. Tako su pod vodstvom profesorica matematike; Marije Gerovac i Darije Kostelić održane za sve sudionike Erasmus+ projekta, radionice zdrave prehrane i matematike, a radionicu posluživanja vina i  matematičkog izračuna pod vodstvom Klare Pilić, ekonomistice hotelskoga poslovanja i Darije Kostelić, prof. Kolege su ujedno izmijenile brojna iskustva, posebno u doba pandemije, ali i podijelili zajedničke probleme.


Boravak nastavnika trajao je tjedan dana, dok za učenike on još nije gotov. Tako učenici iz Sjeverne Makedonije, zanimanja konobar i kuhar praktičnu nastavu,  obavljaju sljedeća tri tjedna u restoranu „San”, a dvije učenice zanimanja hotelijersko-turistički tehničar svoju praktičnu nastavu obavljaju u hotelu „Slavonija”.   

Moramo istaknuti kako je ovo definitivno nešto potpuno novo i neobično za naš grad da učenici iz drugih zemalja u našem gradu obavljaju svoju praktičnu nastavu i ona im se u domicilnoj državi priznaje. No, to i jest jedan od ishoda Erasmus+ projekta.

 S učenicima iz Sjeverne Makedonije cijelo vrijeme njihovog boravka  je i njihov  mentor kuharstva koji  se brine kako bi im boravak prošao u najboljem redu. S ponosom ističemo kako i Srednjoj strukovnoj školi odobren Erasmus+ projekt pod nazivom „Learn&Share“ upravo s ovom školom i kako se djelatnici i učenici spremaju na uzvratni posjet. Početak je ovo jedne divne suradnje za koju vjerujemo da će biti plodonosna.