Erasmus KA1 projekt „Learn & Share!“

Srednja strukovna škola Vinkovci je prijavitelj projekta Erasmus+ KA1 koji nosi naziv „Uči i podijeli!“. Partner je Općinsko turističko ugostiteljsko učilište „Vanco Pitoseski“ iz Ohrida. Na ovaj projekt smo se odlučili prijaviti zbog uočenih potreba škole, a to su: razvoj i unapređenje kvalitete nastavnog procesa usvajanjem novih metoda i vještina poučavanja, unapređenje stručnosti nastavnika, obrazovanje učenika kroz obavljanje praktične nastave u novom okruženju, usavršavanje praktičnih vještina učenika, jačanje suradnje sa školom partnerom, razvoj jezičnih i IKT kompetencija nastavnika i učenika, razmjena primjera dobre prakse, upoznavanje novih kultura, običaja i vrijednosti.

U mobilnosti učenika bi sudjelovalo 10 učenika; 3 učenika zanimanja kuhar, 2 učenika zanimanja slastičar, 2 učenika zanimanja konobar i 3 učenika zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist. Učenici će obavljati stručnu praktičnu nastavu u ugostiteljskim objektima u Ohridu.

Trajanje mobilnosti za učenike je dva tjedna, s naglaskom kako će učenici kuhari i slastičari imati zajednički opći dio u kojem će se upoznati s ugostiteljskim objektom i makedonskim jelima i slasticama, a u drugom dijelu obavljanja stručne prakse će učiti pripremati i prezentirati tradicionalna jela i slastice na suvremen način.

Učenici konobari će se u općem dijelu upoznati s ugostiteljskim objektom, stručnim vokabularom i izrazima, a potom će, uz vodstvo mentora, usavršiti znanja i vještine iz područja pripremnih radova, dočeka gosta, načina posluživanja jela i pića, ispraćaja gosta.

Učenici zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist će se upoznati s hotelom, kompletnom ponudom osnovnih i dopunskih usluga, usavršiti znanja i vještine prihvata rezervacija, dočeka gosta, ispunjavanja obrazaca, vođenje gosta po sobnom računu, odjave i ispraćaja gosta.

Predviđeno vrijeme trajanja projekta je od 1.9.2020. do 31.8.2021., ali nam je Agencija za mobilnost i programe Europske unije  uslijed pandemije koronavirusa odobrila produljenje projekta od šest mjeseci.

Mirjana Jakšić i Mirna Dovhanj

Koordinatorice projekta