Dan kravate – 18. listopada 2019.

Dan kravate nije samo jedan dan, niti se svodi samo na kravatu. Objašnjenje značaja kravate i njezinih pojavnosti u modernoj kulturi zapleteno je poput čvora u njezinu središtu. Kravata, naime, nije samo ukras: ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka, koji predstavlja središte cjelokupne modne pojavnosti onoga tko je nosi, pridajući smisao njegovoj pojavi.

Bivajući dodatkom onome što je u odjeći najnužnije, kravata je trijumf estetskoga nad pragmatičnim te stoga zadobiva značaj kulturološke pripadnosti s višestoljetnom patinom. I svakodnevna i iznimna, kravata je nešto što se uvijek nosi – kako pri običnome odlasku na posao, tako i u jedinstvenim životnim prigodama.

U tome smislu, Dan kravate nije tek jednom godišnje, nego svakodnevno – baš kao što se mogućnosti poimanja kravate ne iscrpljuju samo u skladu boje i dizajna, umijeća njezina vezivanja i neverbalne poruke koju njome možemo poslati, već predstavlja zbroj svega navedenoga, ali i mnogo više od toga.

U modernome dobu, ona je postala gotovo pa obvezatnim uresom, ne samo na odijelima poslovnih ljudi ili predsjednika država, nego i umjetnika, radnika i gotovo svakoga muškarca, pa – u obliku neodoljiva rupca – i nebrojenih pripadnica nježnijega spola.

Kravata, dakle, nije samo ukras ili simbol koji budi povjerenje u one koji je nose; ona je sredstvo pomoću kojega možemo poslati poruku svijetu, kao što iz kravata koje nose drugi, kao iz kakve vizualne zagonetke, možemo iščitavati njihove ideje, misli i stajališta.

Dragi profesori, stoga vas pozivamo u petak 18. 10. da odjenete kravatu, maramu ili neki rubac kako bi skupa obilježili poruku zajedništva u našoj Školi!

Aktiv tekstila