CRTICE IZ OHRIDA

Erasmus+ projekt „Uči i podijeli!“

Teško je riječima dočarati makedonsko gostoprimstvo. Ponosni što smo Slavonci, široka i otvorena srca, došli smo u Ohrid i ostali zatečeni već nakon prvog dana naše mobilnosti – baš poput nas, i Makedonci su susretljivi, srdačni i divni ljudi, a to smo mogli osjetiti pri dolasku u školu Vanco Pitoseski.

Nakon upoznavanja s ravnateljem i kolegama iz škole, učenik Nikola je predstavio ohridsku školu, strukturu kolektiva, obrazovne programe koje učenici mogu pohađati i na kraju nam je ponudio nekoliko zanimljivosti iz Ohrida, otkrivajući mjesta koja bi trebali posjetiti.

Potom je uslijedilo razgledavanje škole. Škola Vanco Pitoseski, kao ugostiteljsko-turistička škola, je imenovana regionalnim centrom za turizam i ugostiteljstvo i trenutno su u velikim radovima rekonstrukcije i adaptacije. Domaćini su ponosni na rezultate koje je škola postigla u sektoru turizam i ugostiteljstvo, a obnova škole će podići ljestvicu jer će se nastavni proces odvijati u suvremeno opremljenim kabinetima i praktikumima.

Za kraj današnjeg druženja u školi, domaćini su nam pripremili pravu makedonsku trpezu. Zahvaljujući toploj klimi i bogatoj tradiciji, jela su domaća, bogata, puna arome i okusa. Kuhari Milena i Vojo s učenicima su napravili stare makedonske specijalitete, a zbog „gravče na tavče“ i „turli tave“ se išlo po još jedan tanjur.

Poslijepodne smo proveli razgledavajući Ohrid. Stari grad Ohrid ćete najbolje upoznati uz šetnju s turističkim vodičem, ali ovaj „naš“ nam je predstavio Ohrid kroz storytelling. Storytelling je interaktivan, predstavlja priču i aktivno potiče maštu slušatelja. Na temelju pripovijedanja mogli smo stvoriti živopisne slike, radnje, likove i događaje. Ohrid nudi mnogo ljubiteljima kulture i povijesti, a zbog svog bogatstva 1980. godine je uvršten na UNESCO-ov popis prirodne i kulturne baštine.