AEHT, 34th Annual Conference & Competition November 1st-6th 2021, Talinn, Estonia

Od 1.- 6. studenog 2021. održavala se 34. po redu godišnja konferencija i natjecanje AEHT (European association of hotel and tourism schools) europskog udruženja ugostiteljskih i turističkih škola članica u Tallinnu u Estoniji.

Preko 540 sudionika, 83 škole iz 20 država članica, te 250 učenika koji su se natjecali u 11 turističkih i ugostiteljskih disciplina: Barista, Coctail, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Tourist Destination i Wine Service. Naši učenici uz mentorstvo svojih nastavnika struke pokazali su iznimno znanje i stručnost i ponosno su predstavljali naš RCK UTŠO u čak pet disciplina. Samo natjecanje odvijalo se na način da su organizirani timovi koje su činili učenici iz različitih zemalja i govornih područja uz korištenje engleskog jezika kao službenog.

U disciplini Pastry (Slastičarstvo) – desert u modernom stilu na temu torte od mrkve i sira, natjecala se Beyoncé Angelina Pandurević, učenica 3. s razreda smjer slastičar pod mentorstvom nastavnice struke Marine Majdenić.

U disciplini Tourist Destination (Turistička destinacija) – promocija grada Tallinna, sjevera Estonije i otoka, natjecala se Lucija Gajić, učenica 4. f razreda smjer hotelijersko-turistički tehničar pod mentorstvom nastavnice struke Lucije Zbiljski.

U disciplini Culinary Art (Kuharstvo) – priprema sendviča, toplog predjela i glavnog jela za tri osobe,  natjecao se Karlo Kljajić, učenik 3. d razreda smjer kuhar pod mentorstvom nastavnice struke Spomenke Dundović.

U disciplini Wine Service (Posluživanje vina) – organoleptički opis –  kušanje tri vina na slijepo; uparivanje vina i hrane te posluživanje, natjecao se Fabijan Hajba učenik 4. h razreda smjer turističko-hotelijerski komercijalist uz mentorstvo nastavnika struke Robertina Marinjaka.

U disciplini Front Office (Poslovanje recepcije hotela) – pisana provjera općeg znanja recepcijskog poslovanja, prijem gosta uz problemske i neočekivane scenarije, odgovor na prigovor uz poslovno dopisivanje, natjecala se Dora Konstantinović učenica 4. c razreda smjer turističko-hotelijerski komercijalist iz partnerske Srednje strukovne škole Vinkovci uz mentorstvo nastavnice struke Mirjane Jakšić.

Rezultat natjecanja zlatna je medalja koju je osvojio Fabijan Hajba u disciplini Wine service!

Naši učenici i nastavnici su na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju imali izvrsnu priliku za razmjenu iskustva sa školama koje obrazuju u ugostiteljstvu i turizmu te povezivanje i suradnju s učenicima i nastavnicima iz različitih država, jezika i kultura.